Onlangs heeft het Kabinet de nieuwe maatregelen over het (gecontroleerd) loslaten van COVID-19-maatregelen bekend gemaakt. Basisscholen zijn inmiddels weer open en horecabedrijven kunnen vanaf 1 juni weer de eerste gasten begroeten. Als de strenge lockdownmaatregelen worden versoepeld gaat Nederland op naar de 1,5-meter-economie. Hoe die per sector ingevuld kan worden, verschilt sterk. Economen van Rabobank hebben dit in kaart gebracht.

De verwachting is dat de 1,5-meter-economie geen kwestie van een paar maanden zal zijn. Een terugkeer naar een genormaliseerde samenleving is waarschijnlijk pas mogelijk als er een effectief coronavaccin beschikbaar is dat op grote schaal wordt geproduceerd. Tot die tijd wordt het schipperen tussen de druk op de zorg beheersbaar houden en de economie zo goed en zo kwaad als het gaat weer op gang brengen.

De impact van de 1,5-meter-economie verschilt sterk per sector. De conclusie is dat 84 procent van de banen uitgevoerd kan worden in de 1,5-meter-economie, waarvan 46 procent thuis en 38 procent buitenshuis. Dit betekent dus nog altijd dat 16 procent van de banen lastig uit te voeren is binnen de 1,5-meter-economie.
De Rabobank heeft dit ook vertaald naar economische waarde en dan is de conclusie dat 89 procent van de economie kan draaien op 1,5-meter-basis, waarvan 43 procent vanuit huis. Dit betekent nog altijd een enorme klap, omdat 11 procent van de economie wegvalt in de 1,5-meter-maatschappij.
Op sectorniveau zijn er grote verschillen: in de financiële sector, IT, communicatie en zakelijke dienstverlening kan veel werk vanuit huis worden gedaan. In de industrie, bouw en landbouw is dat een stuk lastiger, net als de horeca en de zorg. Hoe zit het met jouw bedrijf/sector? En wat zijn de verwachtingen voor Amersfoort en omgeving?

Sjoerd Hardeman, senior econoom van de Rabobank informeert u als ondernemer over de aspecten van de 1,5-meter economie tijdens een online bijeenkomst op

DINSDAG 9 JUNI van 17.00 tot 18.30 uur

Het bestuur van de VAB nodigt u van harte hiervoor uit.

Programma:

17.00 uur: inloggen
17.10 uur: welkomstwoord door Marc Nieuwland, voorzitter VAB
17.15 uur: inleiding Sjoerd Hardeman
17.30 uur: vragen en discussie
18.30 uur: einde bijeenkomst

Degenen die zich hebben aangemeld krijgen een uitnodiging voor de bijeenkomst in Microsoft Teams

 

 

Aanmeldformulier

Reeds aangemeld:

Bedrijfsnaam
Newasco De Hoop
HermanDeGroot Ingenieurs en Vastgoedstrategen
AG NOVA architecten
Credion Amersfoort
Gemeente Amersfoort
VVD Amersfoort
Bedrijvenkring Bunschoten Spakenburg
Randstad Amersfoort
raadslid GroenLinks Amersfoort
mth accountants & adviseurs
Bosveld Incasso en Gerechtsdeurwaarders
OIB Holding B.V.
Bouwbedrijf A. Huurdeman BV
BRECHEISEN Bedrijfsmakelaars
Omnia Wonen
Alfa Accountants & Adviseurs
Claassen Moolenbeek & Partners
Meridiaan College
Bosveld
eX:plain
Marree en Dijxhoorn Advocaten
Pot Verhuizingen / Logistiek
Lomans
Rabobank Amersfoort
Rabobank Amersfoort Eemland
Voortman
Bedrijfsnaam